Tentoonstellingen |

 Château de Gréoux les Bains (collectief) • oktober 2013

Volgens Paul Klee is schilderen het onzichtbare zichtbaar maken.

Schilderen is niet alleen het objectief weergeven van wat men om zich heen ziet.
Meer dan het “fotografisch” vastleggen of op decoratieve wijze weergeven van de werkelijkheid, dient een schilderij het gevoel, de emotie van de schilder te tonen. En dat kan vervolgens leiden tot een emotie bij de beschouwer.
De afbeelding geeft op die wijze iets onderliggends door, dat op subtiele wijze is vermengd met de lagen verf van het schilderij of de lijnen van de tekening.

Zo proberen bijvoorbeeld mijn interieurschilderijen (zalen in een oud kasteel, ruimtes, trappen) of mijn “buitenschilderijen” (stedelijke landschappen) de energie van een ruimte op te roepen, de sfeer van een plek.
Recentelijk ben ik me ook gaan interesseren voor spiegelingen, in ruiten of op andere oppervlakken, die tegelijkertijd verschillende aspecten van dezelfde ruimte tonen.
Het licht dat in een ruimte gevangen is, is als de tijd die men stilzet. De aldus in de ruimte gestilde tijd laat zien waaruit hij bestaat: talloze lagen geschiedenis, gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden, mensen die hebben geleefd, die door deze straat, dit landschap of deze ruimte hebben gelopen.
Het schilderij is een ontmoetingsplaats.
De tijd, licht geworden, laat ons ook de toekomst zien.

Tussen de deuren die zich op het verleden sluiten en de ramen die zich naar de toekomst openen, bevindt zich de beschouwer, in het nu.
En zo willen ook mijn tekeningen van de naakte menselijke figuur de gevoelens overbrengen die het weergegeven gebaar of de afgebeelde pose laten doorschemeren: het menselijk lot in de uitdrukking van het moment.
Mijn tekeningen willen de facetten van de persoonlijkheid, de levenservaring, de wil en de hoop die de mens bewegen vastleggen.
Zijn innerlijke schoonheid toont zich aldus aan de beschouwer.

Rein Jan Prins


werken op doek

Galerie

Afbeeldingen zien

werken op papier

Belle au miroir

Afbeeldingen zien